NIEUWSBRIEF OUDERENVERENIGING SINT WILLIBRORDUS STRAMPROY

                                                  Jaargang 5: uitgave 17:  februari 2023

                                                        SENIOREN NETWERK NEDERLAND

De vijf bonden,  KBO Brabant, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel en Limburg hebben zich voor de landelijke belangen behartiging aangesloten bij het Senioren Netwerk Nederland. (SNN) Het motto van SNN is “ Landelijk centraal en Lokaal verankerd

ONS MAGAZINE LIMBURG

Einde januari ontvingen de leden van KBO Limburg het nieuwe ledenblad: ONS MAGAZINE LIMBURG. Het resultaat van de samenwerking met KBO Brabant, Gelderland en Overijssel. Iedere provincie heeft een eigen editie, met een eigen regioreportage en de basisinhoud wordt samen gedeeld.

De verschijningsdata zijn in 2023: 23 januari, 27 februari, 27 maart, 24 april, 22 mei, 26 juni, 28 augustus, 25 september, 23 oktober, 27 november, 18 december.

REIZEN EN UITJES 2023

Ook dit jaar is er weer een prachtig reizen-programma tot stand gebracht. Inmiddels staan er 10 reizen/excursies/uitjes op het programma, waar zeker voor iedereen iets te vinden is:

17 maart             Markt in Bree en bezoek Cultuurhuis “de Zeepziederij”
21 april                 Risk Factory, Venlo, halve dagtocht
11 mei                  Bedevaart Heppeneert, met de auto te voet of per fiets
22-26 mei           volledig verzorgde 5-daagse vakantiereis Zuidlaren in Drenthe
25 juni                  excursie Brandweer Stramproy, 19:30 u – 21:00 u
28 juni                  bezoek/rondleiding Heusden / rondvaart “de Biesbosch”, hele dagtocht
21-24 augustus Fiets-4-daagse, Golden Tulip Helmond
21 september   Museum van de Vrouw te Echt, halve dagtocht
19 oktober         Edah-museum en bezoek Kamp Vught met rondleidingen, hele dagtocht
15 december    Dordtse December Dagen / Kerstmarkt Dordrecht, hele dagtocht.

Het bestuur vindt ‘t belangrijk om de reizen en de daarbij horende onderlinge sociale contacten voor iedereen mogelijk te houden en deed daarom voor elke reis en elke deelnemer een duit in het zakje, op elke reisdag goed voor een kop koffie met versnapering. Dit alles voor gezelligheid in een volle bus!  Meld je aan en help daarmee van elke reisdag een succes te maken voor jezelf en voor je medereizigers.
Aanmeldingen kunnen alleen schriftelijk met een ondertekende aanmeldingsstrook. Meld je voor inschrijvingsformulieren en andere vragen per telefoon 06-53944408. Let wel: vol=vol !.

BELASTINGSERVICE OUDERENVERENIGING STRAMPROY.

De mensen die nu actief zijn in dit groepje komen oorspronkelijk uit de belasting activiteiten

van de FNV uit Weert. Toen het FNV stopte met haar activiteiten in Stramproy zijn de belastinginvullers allemaal overgestapt naar de Ouderenvereniging in Stramproy.

De invuldagen van de belastingformulieren ging toen nog allemaal met pen en het uitrekenen ging toen nog allemaal op papier. Op vandaag gaat alles digitaal.

Tijdens de corona zijn wij gestart met het invullen bij de mensen aan huis. Wij probeerden de mensen zoveel als mogelijk een vaste invuller te geven, zodat niet ieder jaar een ander aan de deur stond. Dit is goed bevallen en wij, als invullers willen daar mee doorgaan.

Vanaf 1 maart is het weer mogelijk een afspraak te maken op werkdagen na 18.00 uur bij

Nel Maes, telefoon 06-22366866. Nel neemt dan contact op met de invullers en die plannen

dan de afspraken met de leden in aan huis. Wij beginnen pas met invullen op 6 maart. Tevens kunt U bij ons terecht voor het aanvragen van huursubsidie en zorgtoeslag. Voor de leden van de gemeente Weert kunnen wij ook bekijken of U in aanmerking komt voor Energietoeslag. Energietoeslag 2022 aanvragen, is namelijk nog mogelijk tot en met 31 maart 2023.

Wij proberen alles voor 1 april af te werken zodat de evt. Belastingteruggave voor de

vakantieperiode bij iedereen binnen is.

Zijn er nog vragen kunt U bellen met: Ger Houben 06-10526048 of Nel Maes 06-22366866

TEGELWIJSHEID

Mensen zijn niet lastig. Mensen zijn verschillend en dat kan lastig zijn.

MARINA LENAERS

Toen Marina in 2005 door Ilse de Pauw en Jan Levels (beiden Punt Welzijn) gevraagd werd om vrijwilligerswerk te doen in Rust in Roy hapte ze niet gelijk toe omdat ze al gevraagd was door de schutterij voor het OLS mee te organiseren. Destijds werkte Punt Welzijn samen met Rust in Roy en de Ouderenvereniging. Marina weet het nog goed, toen moest ze een vrijwilligerscontract tekenen dat ze minimaal 4 uren per week beschikbaar was. Jac Bonten was toen voorzitter van de Ouderenvereniging en ze hebben toen al een meerdaagse reis gemaakt met busonderneming Ghielen naar Blankenberg.  Vanaf 2009 ging de Ouderenvereniging zelf meerdaagse reizen en dagtochten organiseren voor leden van de Ouderenvereniging. Nu bestaat de Activiteitencommissie uit Jan Scheres, Sjef Ramaekers , Henk Niessen en Marina. De activiteitencommissie koos voor een heel jaarprogramma, op het programma stonden o.a. wandeltochten, fietstochten, een 5-daagse reis, dagtochten, (Europees Parlement in Brussel, Passiespelen, Bokrijk, Rolduc, Lier, Luik, Aken, Tongeren etc.), 2 keer p.j. Breemarkt en theater, 2 keer p.j. een bezoek aan Achterolmen in Maaseik. In de loop der jaren kwamen hier nog de bedevaart, de kerstmarkt en de fiets 4-daagse bij.

Met enthousiasme vertelt Marina over de 5-daagse vakantiereizen, met een dubbeldekker naar o.a. Oostende, Assen, Rijs in Gaasterland, Sauerland, Odoorn, Ootmarsum etc. Hoogtepunt waren o.a.  tijdens het WK-voetbal in Sauerland toen de avond  roeiend doorgebracht werd in de Stube en niet te vergeten Cochem waar het Gouden huwelijk van Tjeu de melkboer en Nellie gevierd werd met een heuse receptie. Het hoogst aantal deelnemers was 72. Als dieptepunt heeft Marina de reis naar hotel Alpin in Siedlinghausen ervaren toen Tjeu Snellen in het ziekenhuis terecht kwam en overleed. Marina heeft nog altijd een goede band met Patrick, de chauffeur van de touringcar van Heidebloem die Marina en Annie Weekers dagelijks begeleidde naar het ziekenhuis. De laatste jaren is er veel veranderd, de complete reis wordt verzorgd door BTR, de deelnemers worden minder mobiel, de reizen worden duurder en covid heeft ervoor gezorgd dat minder leden deelnemen.

Marina heeft besloten per januari 2023 na 18 jaar uit de activiteitencommissie te stappen ( de 4-daagse fietstocht neemt de huidige activiteitencommissie wel nog voor haar rekening) en daarmee komt een einde aan MARINA’S Reisbureau. De Ouderenvereniging dankt Marina dat ze zoveel betekend heeft voor haar leden en veel van haar vrije tijd aan de Ouderenvereniging  besteed heeft. Marina blijft nog lid van de Ouderenvereniging, blijft als vrijwilliger voor Breek de Week en Lief en Leed.  Marina het ga je goed.

MARIT VERHEIJEN naar Ghana.

Komende zomer reis ik, Marit Verheijen, naar Ghana met stichting Global Exploration. Ik ben 18 jaar oud en doe dit jaar het eindexamen van vwo op Het College in Weert. Buiten school werk ik met veel plezier bij Nieuw Vosseven in de bediening, ik speel hockey en ik ga graag iets leuks doen met vrienden. Stichting Global Exploration brengt jongeren over heel de wereld met elkaar in contact. Dit doen ze met hun projecten op scholen en in de wereld. Voor deze wereldburgerstage naar het Afrikaanse Ghana wil ik sponsorgeld ophalen. Dit sponsorgeld wordt voor een deel besteed aan lokale projecten en scholen. Het doel van Global Exploration is om jongeren over de hele wereld met elkaar in contact te brengen en zo van elkaars cultuur te leren. Het motto is “Together one world”.

Om het sponsorgeld bij elkaar te krijgen verkoop ik zelfgemaakte wafels. Ik verkoop 4 wafels voor €5.   Hopelijk kunnen jullie me een handje helpen naar Ghana.

TEGELWIJSHEID

Levenswijsheid van de ouderen is het kapitaal van de samenleving.

BILJARTEN

Op 9 februari zijn de lakens vernieuwd op de 2 biljarttafels in de Naober. De biljarters kunnen nu jaren vooruit en nieuwe biljarters zijn van harte welkom. Heb je interesse, kom dan op dinsdagmiddag, donderdagmiddag of vrijdagmiddag even kijken of vrijblijvend meedoen. Er wordt dan een onderlinge competitie gespeeld door leden van de Ouderenvereniging. ’s Morgens kunnen ook niet leden biljarten (behalve woensdag) van 09.30 – 11.30 uur met de klok.
De algemene winnaars (libre, bandstoten, via de rode, 3-banden)  in 2022 waren: 1e Jan Haverkamp,  2e Pierre Snijders (van Pietjes), 3e Ber Tullemans 

De volgende Nieuwsbrief verschijnt bij het magazine ONS LIMBURG op 22 mei 2023

Secretariaat: St. Annastraat 1 6039 AV Stramproy tel.562306

mieke.van.dael@hotmail.com